Šta je to svrab ili šuga

Svrab, poznat i kao šuga, je zarazna kožna bolest uzrokovana mikroskopskom grinjom Sarcoptes scabiei. Ova bolest pogađa ljude širom svijeta i može zaraziti osobe svih uzrasta i socijalno-ekonomskih statusa. Svrab je poznat po intenzivnom svrabu i karakterističnom osipu koji nastaje kao rezultat reakcije organizma na grinje i njihove otpadne produkte.

### Uzročnik

Grinja Sarcoptes scabiei var. hominis je mikroskopski organizam koji se ukopava u gornji sloj kože (epidermis), gdje polaže jaja i izaziva upalnu reakciju domaćina. Grinje su male, obično duge oko 0,3-0,4 mm, što ih čini teško vidljivim golim okom. Životni ciklus grinja traje oko 10-17 dana, a uključuje polaganje jaja, izleganje larvi, razvoj u odrasle jedinke i ponovno parenje.

### Simptomi

Najkarakterističniji simptom svraba je intenzivan svrab, posebno noću, što može biti toliko ozbiljno da ometa san. Osim svraba, drugi simptomi uključuju:

– **Osip:** Mali crveni čvorići ili plikovi na koži, često raspoređeni u linijama ili grupama. Osip se najčešće pojavljuje na mjestima gdje su grinje ukopane, kao što su zapešća, laktovi, pazusi, struk, genitalije i područje između prstiju.

– **Krastice:** Kao rezultat češanja, na koži se mogu pojaviti krastice i rane koje su podložne sekundarnim bakterijskim infekcijama.

– **Tragovi ukopavanja:** Tanki, sivkasti ili bijeli tragovi na koži, dužine 2-10 mm, koji predstavljaju tuneliće u kojima grinje borave.

### Prenos

Svrab se najčešće prenosi direktnim kontaktom koža na kožu sa zaraženom osobom. Prenos je moguć i putem deljenja zaražene odjeće, posteljine ili peškira. Zbog bliskog fizičkog kontakta, svrab se često javlja u porodicama, vrtićima, školama, domovima za starije i drugim zajedničkim prostorima.

### Dijagnoza

Dijagnoza svraba obično se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i pregleda kože. Ljekar može potvrditi dijagnozu mikroskopskim pregledom strugotina kože kako bi se identifikovale grinje, jaja ili izmet.

### Liječenje

Liječenje svraba uključuje primjenu lokalnih antiparazitskih lijekova, među kojima je najčešće korišten permetrin krema. Permetrin se nanosi na cijelo tijelo, od vrata naniže, i ostavlja se na koži 8-14 sati, obično preko noći, nakon čega se ispire. U nekim slučajevima, može biti potrebna ponovljena primjena nakon sedam dana.

### Prevencija

Prevencija svraba uključuje izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta sa zaraženim osobama i njihovim stvarima. Redovno pranje ruku i održavanje dobre higijene također pomaže u prevenciji širenja bolesti. Svi članovi domaćinstva i bliski kontakti zaražene osobe trebaju biti tretirani istovremeno kako bi se spriječila ponovna infestacija.

### Komplikacije

Ako se svrab ne liječi na vrijeme, može doći do komplikacija kao što su:

– **Sekundarne bakterijske infekcije:** Češanje može dovesti do otvorenih rana koje su podložne infekcijama bakterijama poput Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes.

– **Nodularni svrab:** Hronična infestacija može izazvati formiranje tvrdih, svrbećih čvorića, posebno na genitalijama, pazusima i preponama.

– **Krustozni svrab (norveški svrab):** Ovo je teži oblik bolesti koji se javlja kod imunokompromitiranih osoba, karakteriziran velikim brojem grinja i debelim krastama na koži.

### Zaključak. Svrab je zarazna kožna bolest koja zahtijeva promptnu dijagnozu i liječenje kako bi se spriječilo širenje i komplikacije. Efikasni tretmani, kao što su permetrin krema i ivermektin, mogu brzo eliminisati infestaciju i ublažiti simptome. Održavanje dobre higijene i izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama ključni su za prevenciju ove bolesti.

Permetrin kremu možete kupiti na sljedećem linku: https://olx.ba/artikal/62423176

Komentariši