Svrab (šuga ili skabijes)

Svrab, poznat i kao šuga, je zarazna kožna bolest izazvana parazitom Sarcoptes scabiei. Evo pet najbitnijih činjenica o svrabu:

Uzrok: Svrab je uzrokovan grinjom Sarcoptes scabiei, koja se ukopava u gornji sloj kože gde polaže jaja, što izaziva intenzivan svrab i osip.

Simptomi: Glavni simptomi su jak svrab, posebno noću, i osip koji često izgleda kao male crvene kvržice ili plikovi. Najčešće se pojavljuju između prstiju, na zapešćima, laktovima, oko struka i na genitalijama.

Prenos: Svrab se prenosi direktnim kontaktom kože sa kožom zaražene osobe. Takođe se može prenijeti dijeljenjem odjeće, posteljine ili peškira.

Liječenje: Liječenje obično uključuje upotrebu lijekova koji se nanose na kožu, poput permetrin kreme, kao jedne od najefikasnijih rješenja za svrab. Takođe je važno tretirati sve članove domaćinstva i temeljno oprati sve odjeće i posteljinu.

Prevencija: Najbolji način da se spriječi svrab je izbegavanje direktnog kontakta sa zaraženim osobama i njihovim stvarima. Redovno pranje ruku i održavanje dobre higijene takođe pomaže u prevenciji širenja šuge.

Permetrin kremu možete kupiti na sljedećem linku: https://olx.ba/artikal/62423176

Komentariši